Ένα κλιματιστικό είναι πάντα απαραίτητο σε ένα χώρο για την διατήρηση μιας καλής θερμοκρασίας στο χώρο. Είτε αυτό αφορά τη θέρμανση ενός χώρου είτε αυτό αφορά στην ψύξη του χώρου μας.

Τί πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά του κλιματιστικού μας

 1. Η ισχύς του κλιματιστικού μας σε BTU
  Ισχύς του κλιματιστικού ορίζεται η ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) ανά ώρα, που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να εκλύσει σε λειτουργία θέρμανσης, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία στο χώρο μας. Στα κλιματιστικά η ισχύς υπολογίζεται σε BTU/h και αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός κλιματιστικού από όλους τους κατασκευαστές.
 2. Ο όγκος του δωματίου μας και το ύψος του ταβανιού.
 3. Το είδος κατασκευής του κτιρίου αλλά και ο βαθμός μόνωσης του (επηρεάζουν τη θερμοκρασία του χώρου η ύπαρξη μόνωσης, τα παράθυρα, ο αριθμός των παραθύρων, τα αλουμινένια κουφώματα)
 4. Αν βρισκόμαστε σε πολυκατοικία λαμβάνουμε υπόψιν και τον όροφο στον οποίο βρισκόμαστε.
 5. Επίσης λαμβάνουμε υπόψιν τον προσανατολισμό των δωματίων – δηλ. αν βλέπει προς τον ήλιο πολλές ώρες ή λιγότερες.
 6. Επηρεάζει τη θερμοκρασία του χώρου η ύπαρξη ή όχι άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο χώρο.
 7. Θα πρέπει να υπολογίσουμε επίσης τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. πχ. Ενα γραφείο που έχει 10 άτομα σε ένα μεγάλο δωμάτιο ενδέχεται να απαιτεί δύο κλιματιστικά μεγάλης ισχύς. Ενώ ένα μεγάλο δωμάτιο οικίας όπου στην πλειονότητα τους θα είναι μέσα 4 άτομα να μπορεί να δουλέψει σωστά με 2 κλιματιστικά μικρής ισχύς.

Γενικά επειδή οι υπολογισμοί είναι περίπλοκοι, για να γίνουμε πιο κατανοητοί σε όλους ισχύει ότι όσο πιο ισχυρό είναι ένα κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο χώρο είναι σε θέση να καλύψει.

Στη συνέχεια παραθέτουμε έναν ενδεικτικό πίνακα συσχέτισης BTU ανά τετραγωνικά μέτρα ενός δωματίου

Εύρος εμβαδού δωματίου m2Προτεινόμενα BTU
9 – 137.000
13 – 189.000
18 – 2512.000
25 – 3014.000
30 – 3516.000
35 – 4018.000
40 – 4520.000
45 – 5522.000
55 – 6524.000

Επειδή στην Κύπρο έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια και περισσότερη ζέστη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λαμβανουμε υπόψιν μας τα εξής σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις:

 • Εάν έχουμε ένα δωμάτιο που στη διαρκεια της μέρας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, τότε υπολογίζουμε αύξηση περίπου 10% στα συνήθη BTU του χώρου.
 • Εάν στο χώρο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα ή δεύτερη ηλεκτρική συσκευή που παράγει θερμότητα, θα πρέπει να αυξήσουμε την ισχύ κατά 4000 BTU ανά συσκευή.
 • Εάν στη διάρκεια της λειτουργίας ενός κλιματιστικού υπάρχουν περισσότερα από 2 άτομα στο χώρο μας, τότε υπολογίζουμε αύξηση στην ισχύ κατά 600 BTU για κάθε επιπλέον άτομο.

Τύποι κλιματιστικών

Γενικά όταν αποφασίσουμε να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε κλιματιστικό για το χώρο μας πρέπει να λάβουμε υπόψιν αν αγοράζουμε κλιματιστικό

 • για το σπίτι
 • για την επιχείρηση
 • ή για ξεχωριστή περίπτωση που θα πρέπει να επιλέξω φορητό ή πολυδιαιρούμενο κλιματιστικό

Στην AC Airtech οι ειδικοί ψυκτικοί μας είναι σε θέση να σας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού για τον δικό σας χώρο. Ζητήστε μας να σας βοηθήσουμε με μήνυμα ή καλέστε μας στα τηλέφωνα 99562740 – 96357829.

Όι πιο διαδεδομένοι τύποι κλιματιστικών είναι οι παρακάτω:

 1. Οικιακό κλιματιστικό inverter τοίχου.
  Το πλέον διαδεδομένο, όπου η εσωτερική μονάδα του εγκαθίσταται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου. Είναι αρκετά ευέλικτο καθ’ότι με την τοποθέτηση του ψηλά στον τοίχο δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο δωμάτιο, και μπορεί να καλύπτει ποικίλες ανάγκες
 2. Πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά συστήματα (multi-split)
  Είναι παρόμοια με το οικιακό κλιματιστικό Inverter τοίχου. Η διαφορά ους είναι ότι στα πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά συστήματα μπορούν να συνδεθούν περισσότερες από μία εσωτερικές μονάδες σε μία εξωτερική. Θα πρέπει όμως να προσεχθεί και η ισχύς της εξωτερικής μονάδας να καλύψει τις εσωτερικές μονάδες.
 3. Κλιματιστικά – κονσόλες Δαπέδου
  Είναι κλιματιστικά που τοποθετούνται στο πάτωμα. Ξεωρίζουν γιατί συνήθως είναι χαμηλού θορύβου και μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς χώρους. κ
 4. Επαγγελματικά κλιματιστικά inverter
  Στα επαγγελματικά κλιματιστικά Inverter βρίσκουμε ποικιλία εφαρμογών και λύσεων. Στην πλειοψηφία τους απευθύνονται σε επαγγελματική χρήση χωρίς να αποκλείεται η χρήση τους και η εγκατάσταση τους σε ένα σπίτι.
  α) Καναλάτο κλιματιστικό . Η μονάδα εγκαθίσταται εξ’ολοκλήρου στο ταβάνι του δωματίου. Θεωρείται απαραίτητη η υπαρξη ψευδοροφής. Αυτή η λύση για κλιματισμό προτείνεται σε περιπτώσεις που έχουμε πολύ μεγάλους χώρους να καλυφθούν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος αγοράς προσφερόμενων σωληνώσεων και περσίδων.
  β) Κλιματιστικά δαπέδου / οροφής. Εγκαθίστανται ανάλογα την περίπτωση είτε στο δάπεδο είτε στην οροφή. Δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ψευδοροφής.
  γ) Κλιματιστικά τύπου κασέτα ψευδοροφής. Σε αυτή την περίπτωση προϋποθέτουμε την ύπαρξη ψευδοροφής και η εγκατάσταση τοποθέτηση του γίνεται μέσα στο ταβάνι. Το κάτω μέρος της επιφάνειας του κλιματιστικού είναι εμφανές.
  δ) Αεροκουρτίνες Αυτού του τύπου τα κλιματιστικά ονομάζονται έτσι από τον τρόπο που εξάγεται ο αέρας από τις οπές του κλιματιστικού. Δημιουργούν ένα λεπτό ρεύμα αέρα μεγάλης ταχύτητας κατά μήκος της εισόδου του χώρου όπου τοποθετούνται. Είναι ιδανική λύση για εμπορικά καταστήματα, δημόσια κτίρια και χώρους στους οποίους υπάρχουν ανοιχτές πόρτες, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης και ψύξης.
  ε) Ντουλάπα Ο τύπος κλιματιστικού ντουλάπας είναι ογκώδη κλιματιστικά που τοποθετούνται στο δάπεδο και χρησιμοποιούνται ευρέως για τον κλιματισμό ανοιχτών χώρων όπως είναι οι καφετέριες, τα εστιατόρια ή και οι χώροι εκδηλώσεων.

Ενεργειακή κλάση κλιματιστικού

Όπως και σε άλλες οικιακές συσκευές έτσι και τα κλιματιστικά έχουν κατηγοριοποίηση με βάση την ενεργειακή τους κλάση. Δηλ. την ενεργειακή τους απόδοση, η οποία υπολογίζεται από το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνουν στο χώρο σε σχέση με το ποσό ενέργειας που καταναλώνουν.

Η ενεργειακή κλάση μετριέται σε επτά βαθμίδες και ξεκινά από το Α+++ έως G με το A+++ να είναι η αποδοτικότερη.

Οι δείκτες ψύξης και θέρμανσης SEER και SCOP, σύμφωνα με νεότερη νομοθεσία της ΕΕ απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών μονάδων . Στον υπολογισμό τους λαμβάνεται υπόψιν η παράμετρος εποχικότητας και ετήσιας λειτουργίας του κλιματιστικού.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται τη διάκριση των κλιματιστικών σε ενεργειακές κλάσεις με βάση τις εποχικές ενεργειακές αποδόσεις ψύξης και θέρμανσης:

Κλάση ενεργειακής απόδοσηςSEERSCOP
Α+++SEER ≥ 8,50SCOP ≥ 5,10
Α++6,10 ≤ SEER ≤ 8,504,60 ≤ SCOP ≤ 5,10
Α+5,60 ≤ SEER ≤ 6,104,00 ≤ SCOP ≤ 4,60
Α5,10 ≤ SEER ≤ 5,603,40 ≤ SCOP ≤ 4,00
B4,60 ≤ SEER ≤ 5,103,10 ≤ SCOP ≤ 3,40
C4,10 ≤ SEER ≤ 4,602,80 ≤ SCOP ≤ 3,10
D3,60 ≤ SEER ≤ 4,102,50 ≤ SCOP ≤ 2,80
E3,10 ≤ SEER ≤ 3,602,20 ≤ SCOP ≤ 2,50
F2,60 ≤ SEER ≤ 3,101,90 ≤ SCOP ≤ 2,20
GSEER ≤ 2,60SCOP ≤ 1,90

Στείλτε μας μήνυμα εδώ αν σας ενδιαφέρει να σας βοηθήσουμε με την επιλογή κατάλληλου κλιματιστικού για το χώρο σας

  ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

   Αφήστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας εξυπηρετήσουμε.

   Χρήσιμα και ενδιαφέροντα